(31) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kommunanställda måste fimpa cigaretten på arbetstid

Slutrökt. Från och med 1 augusti inför Oskarshamns kommun rökfri arbetstid. Då är det endast lunchrasten som är tillåten för rökning.

Foto: Henrik Hallberg
Oskarshamn Publicerad 120706 06:00 Uppdaterad 140614 21:22

Den 1 augusti införs rökfri arbetstid i Oskarshamns kommun. Inte ens om du jobbar hemifrån eller är på tjänsteresa är det tillåtet att röka på arbetstid. Enda undantaget är lunchrasten, som räknas som obetald fritid.

Det var i oktober förra året som en enig kommunfullmäktige beslutade att införa rökfri arbetstid i Oskarshamns kommun för alla anställda medarbetare, alla som deltar i arbetsmarknadsåtgärder eller har en praktikplats samt för alla som utför politiska uppdrag i Oskarshamns kommun.

Även måltidsuppehåll och pauser räknas som arbetstid och ska därmed vara rökfria. Endast den obetalda lunchrasten räknas som fritid. Då är det tillåtet att röka. Men det ska vara rökfritt vid arbetsplatsens entréer, på balkonger, utanför fönster och luftintag.

Rökfri arbetstid gäller även den som arbetar hemifrån, är på tjänsteresa eller går mellan olika arbetsplatser.

• Anette Tonelid, hälsosamordnare, varför inför nu även Oskarshamns kommun rökfri arbetstid?

– Ytterst handlar det om personalens hälsa, att ingen ska behöva bli utsatt för passiv rökning mot sin vilja. Det finns också erfarenheter ute i landet som säger att cirka 80 procent av de som röker egentligen vill sluta röka. Många behöver kanske en liten putt där bak för att komma igång. Vi erbjuder också stöd till de anställda som vill ha det med att minska ner eller sluta röka. Vi har vår egen tobaksterapeut dit man kan gå på betald arbetstid och få stöd och hjälp under ett års tid.

• Har ni fått några reaktioner bland de anställda om beslutet om rökfri arbetstid?

– Ja, många är jättepositiva. Jag skulle vilja säga merparten, både de som röker och inte röker. Men självklart finns det också dom som tycker tvärtom och frågar sig varför vi har fattat ett sånt här beslut.

• Hur ska ni kontrollera att anställda inte röker när de jobbar hemifrån eller är på tjänsteresa?

– Det är förstås jättesvårt att kontrollera. Men det är inte meningen vi ska ha några rökpoliser anställda. Rökfritt är en ordningsregel som ska följas vart man än jobbar. Det hela bygger på att vi litar på vår personal, att det finns ett förtroende åt båda håll. Jag hoppas man förstår syftet, att man inte ska känna sig jagad som rökare. Vi är bara ute efter hälsoeffekterna.

• Är du själv rökare?

– Nej, jag har inte ens provat i hela mitt liv.

Per Edwardsson
(31) Skriv kommentar Tipsa en vän

Kommentarer

 1. Märkligt!

  Tack för att ni ska bestämma över oss, mamma och pappa!
  Här ska rökare inte röka på arbetstid, men de får trycka i sig vad som helst på jobbet, även då det inte är lunch.
  Så då borde det vara förbjudet för dom som är överviktiga att inte dricka coca-cola, eller att trycka i sig bullar, kakor, choklad, friterad mat, samt annat onyttigt!
  Ska det bort med rökare, bort med tjockisar!
  dessutom tycker jag det är trevligt när folk som inte röker bestämmer över dom som som röker.. inte!
  (Obs: Icke rökare, och smal)
 2. Synd att det inte blev snusstopp också

  Bara synd att det inte blev snusstopp också. Det är väl lika skadligt med snus som med tobak.
 3. Rökfr kommun

  Gör Oskarshamn till en rökfri kommun!
 4. Snusförbud

  Snaran dras åt om människors frihet och levande i detta alltmer kontrollsamhälle. Nu känner även vi snusare att vi är nästa kategori som kommer att drabbas av samma förbud. Gör er röst hörd och ignorera detta absurda förslag.
 5. Vettigt

  Bra. Sen till dig som försöker förvirra debatten med fetma. Passiv överätning ligger bra till i dödsstatistiken.
 6. strunt

  Blossa på ni som röker och är kommunalt anställda, det har inte kommunledningen med att göra och det står väl inte i era anställningsavtal att rökning är förbjuden på arbetstid?
 7. RÖKFÖRBUD?

  Undrar varför det inte blev helt tobaksfritt, då skulle snuset också ha innefattas och vara förbjudet. Kan det möjligen vara så att det finns några i kommunhuset som är snusberoende??? Varför inte ta ett parfym förbud också, med tanke på de som har allergi.
 8. Rökfri arbetstid.

  Jag tycker att det är bra med rökfri arbetstid då det själ tid från övriga arbetsuppgifter,däremot ifrågasätter jag varför inte snus också omfattas då snus är tobak o skadligt för hälsan,det kommunen har missat är att vi icke rökare(i alla fall inte jag) ej kommer att agera "rökpoliser"o tjalla på våra kollegor,vi har tillräckligt med arbetsuppgifter att utföra än att "jaga"rökare!Sen kan man ju också diskutera varför rökare känner sig "trampade på tårna" då det är självalt att röka,men det är en annan historia.Helene Adolfsson.
 9. Förbjud rökning!!

  Tycker det är bra...Inför förbud mot tobak överallt!! Bara dumheter att hålla på....
 10. Kakor och godis och sötsaker

  Lika dyrt för samhället och lika skadligt är ju alla sötsaker som personalen på alla arbetsplatser envisas med att äta till fikarasterna. Föregå med gott exempel där oxå - och förbjud det när ni ändå håller på.
 11. Omyndigförklarade ?

  Det är ju onyttigt för hälsan med tunga lyft och oregelbundna arbetstider också, så förbjud även det.
  och naturligtvis de som är skrivet åvan, onyttig mat perfym etc.
 12. Socker-fritt också

  Glafsandet på sötsaker borde också förbjudas,överviktiga kostar mer än rökarna i sjukdommar och pauser
 13. Vilka dumheter får man besluta om !??

  Vad är det för dumheter kommunen håller på med !? Är det sånt som kallas demokrati ? Snacka om hets mot människor.... Jag håller med om att ingen ska behöva utstå passiv rökning men därifrån till att förbjuda att man ska få röka under sin arbetsdag är så horribelt så man tror knappt att det är sant.Ska folk behöva sjukskriva sig för att dom mår dåligt, för att kollegor tittar snett på dom !? Vad är det för hälsovård ? Hälsofanatikerna har ju fått rena snurren ! Vad blir nästa steg ni vill förbjuda ? Jag började bli stolt över Oskarshamn som kommun men när jag läser detta så undrar jag vad det är för samhälle Oskarshamns kommun vill åstadkomma ? Vad sänder ni för signaler ut till människor som funderar på att söka anställningen hos er ?! Vad blir nästa sak ni ska förbjuda ? Det här är väl bara första steget i er hälsohysteri ! Att ni har lyckats dupera människor i er organisation står ju helt klart efter vad jag förstått och det är just såna människor som är mest skrämmande. Sätt er ner en stund och fundera på vad ni håller på med. Har träffat många människor med extrema åsikter om kost, träning och sundhet och det verkar ha stigit dom helt åt huvudet. Det ligger nåt religiöst över det hela! Tragiskt att ingen i kommunledningen vågar sätta ner foten mot sånt här.
 14. snusförbud?

  Och när började snus och godis lukta och skada folk i omgivningen? tycker det är rätt att förbjuda rökning på arbetstid. och så tror jag inte folk står med en påse chips när dom byter olja på en bil. tror kommun skiter i er om ni röker eller inte. dom vill inte betala lön för att ni röker på deras bekostnad.
 15. Ickerökare - mobbad

  Håller med Helene Adolfsson om rökningen på arbetstid. Man stjäl ju tid till att gå undan för att röka. Jag har varit med om att mobbas när kollegerna försvann ut i sköljrummet och stängde nogsamt dörren efter sig. Och där stod jag ensam med disken. Detta skedde på ett gruppboende. Kanske bäst att tillägga att det var många år sedan.
 16. snus

  Snus drabbar ju bara den som använder det och inte som rökningen som drabbar hela omgivningen genom röken som blåses ut. Det är nog skälet till att snuset inte drabbas av förbudet.
 17. Betala rökning ??

  Intressant kommentar om att man inte vill betala för rökning på arbetstid. Är det sånt man vill titta på borde man förbjuda privata samtal på arbetstid. Finns människor som behöver diskutera med de sina flera gånger om dagen. Förbjuda det oxå ? Finns dom som ägnar sig åt mkt annat när de är på sitt arbete.Fixar egna privata ärende etc. Blir nog mkt att städa upp i så fall än de som tar några minuter för sin rökning !
 18. Rökfri arbetstid.

  Undrar vad det innebär med att "rökare"som ertappas kan straffas med diciplinära påföljder då det inte efterlevs i nuläget bland personal som inte sköter sig eller personal som sköter sig men ändå straffas för "skitsaker".Ngn som vet?
 19. Och??

  Så länge det bara gäller tobak e de väl helt ok...
 20. Att förbjuda

  Ni som på fullaste allvar säger att man borde helförbjuda tobak.
  Hur tänker ni er att det rent praktiskt skulle gå till?
  Vilken fantasivärld lever ni i...

  En sådan verklighet måste innebära att hela planeten ska vara tobaksfri, för vem skulle stoppa smuggeltobak från att komma in i landet lagom?
  Tullen? Polisen? Jo men visst serru...
  Dom är ju redan jättebra på att stoppa narkotika från att komma in i landet...Eller inte...

  Vad jag vill ha sagt är att trots att Sverige har lagar och totalt förbud mot narkotika, så finns det ändå att köpa precis överallt i vårat samhälle.

  Ett totalt tobaksförbud skulle bara
  innebära en blomstrande marknad för kriminella!!
 21. Förbud

  Förbjud manikyr och annan skönhetsvård som förekommer på vissa arbetsplatser UNDER ARBETSTID inom kommunen.
 22. Rökförbud?

  Alkoholens skadeverkningar har tydligen hamnat i skuggan nu tack vare hetsjakten på rökarna..Inför totalt stopp på intag av alkohol på all tid för tjänstemän/kvinnor och kommunpampar så länge dom innehar sina befattningar..Alkoholen har större skadeverkningar än vad rökningen har både i arbete och trafik...Men visst ja alkohollismen den klassas ju som en sjukdom..Det glömde jag..Inför även ett totalstopp för "skitsnack bakom ryggen" också..För det har väl också stora skadeverkningar på folks psyke..
 23. Industrier

  Många industrier har väl redan rökstopp under arbetstid???? What´s the deal?
 24. röka på rasten

  Att röka på arbetstid är dumt.
  Men man borde få röka på sin rast.
  Är vi inte vuxna människor?
  Varför ska andra lägga sig i andras hälsa? är det inte upp till var och en?
 25. Bra med rökfri arbetstid

  Om jag skulle bli i behov av hemtjänst och kanske behöva hjälp med min personliga omsorg skulle jag INTE vilja ha hjälp av någon som precis har rökt. Jag mår dåligt av röklukt och eftersom jag själv arbetar inom äldreomsorgen så möter jag många äldre och funktionshindrade som uttrycker samma åsikt. Därför tycker jag att rökfri arbetstid är bra utifrån flera perspektiv - den anställdes hälsa, arbetskamraternas hälsa (passiv rökning) och inte minst de som på olika sätt behöver vårt stöd och hjälp i hemmen.
 26. ja du Lotte

  du arbetar själv på kommunen, fråga dom inom hemtjänsten om dom röker, jag tror det är övervägande delen av dom, jag vet det eftersom jag ser ett antal av dom varje dag och jag tror ingen av dom blir särskilt skraj av detta förbud utan smokar på som vanligt, vilket jag också skulle gjort om jag var kommunalt anställd och rökare, vilket jag inte är.
 27. Svar till Lotte Dahlström

  Men hallå Lotte Dahlström jag stör mig på sådana moraltanter som du.Som måste tala om för oss rkare att det är skadligt att röka. Precis som vi inte vet det.
  Inte röker väl vårdbiträden i hemmet hos vårdtagarna, på fikat tillsammans med arbetskamraterna.Vi står ute i ur och skur långt från er ickerökare (och njuter utav vår cigarett.) Allt för att vi inte ska störa er.
  De anställdas hälsa är väl ett eget ansvar om jag röker,äter fett, är sockerberoende, eller vad det nu kan vara. Att cykla, köra bil, eller gå till och från jobbet är också en hälsorisk. man kan bli påkörd, krocka samt inandas föroreningar.
  Att leva är en hälorisk.
  Lotte välkommen ut i verksamheten och titta hur vi använder våra rökpausar om du har så stort intresse utav detta.
 28. En kommentar till det lilla vårdbiträdet

  Grejen är inte VAR ni står och röker - utan att ni står där och röker på BETALD arbetstid, och kommer in och stinker rök. Ni känner givetvis inte hur mycket ni luktar, men er icke-rökande omgivning tvingas göra det flera gånger om dagen.
 29. En fråga till Rökfri

  Tycker du att det ska vara tillåtet att gå på toaletten på betald arbetstid? Eller ska vi bara göra våra behov på vår rast?
  Vad blir nästa förbud för anställda i Oskarshamns Kommun.
 30. Inkosekvent

  Personalen får inte röka men man tillåter sig att dricka alkohol för skattepengar på arbetstid bland politiker och högre tjänstemän.
 31. fanatiker

  folk undrar hur och varför vissa folkgrupper runt om i världen kan bli så fanatiska exempelvis inom sin religion, tycker det ser likadant ut här bland insändarna i vissa ämnen exempelvis rökning....då ska man minsann leva som dom tycker, precis som vissa religiösa grupperingar ute i världen tycker vi ska leva efter deras sätt att se på saken, förbluffande va? happy
Är det bra att Oskarshamns kommun inför rökfri arbetstid?
Ja, det är bra för hälsans skull. Nej, den anställde borde själv få bestämma. Jag bryr mig inte.
Bild

OSKARSHAMN

Kontakta nyhetsredaktionen i Oskarshamn

 Telefon: 0491- 78 41 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0491- 843 49

 Besöksadress: Östra Torggatan 11

 Postadress: Box 4, 572 21 Oskarshamn

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
Grafik  Läs även
Till Östran >>

Till Ostran.se
annonsutrymme