(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

MP-landstingsråd i blåsväder

Förordar antroposfisk medicin och grön behandling på sin blogg

Oskarshamn Publicerad 110114 08:30 Uppdaterad 140626 12:49

Landstingsrådet Jessica Rydell (MP) har hamnat i blåsväder sedan hon på sin blogg skrivit att miljöpartiet kan tänka sig grön rehabilitering och antroposofisk medicin som alternativ till skolmedicinen.

Hon skriver på sin blogg:

"Miljöpartiet vill att sjukvården ska byta inriktning från symptomlindring till bot där det går. Där det finns behandlingsmetoder och terapier som är naturliga och säkra och som bevisligen fungerar lika bra eller bättre än läkemedelsbehandling, bör dessa användas.

Det kan till exempel vara grön rehabilitering eller antroposofisk medicin, där behandlingarna sker utan läkemedel men med hjälp av naturen och kulturen. Behandlingsterapier med ursprung i kunskap som människan haft sedan urminnes tider men som först på senare tid beforskats."

"Rent flum"

Inlägget har fått mängder av kommentarer. Man ifrågasätter bland annat forskningen inte minst kring antroposofisk medicin.

"Chockerande att läsa hur ett landstingsråd kan skriva att antroposofisk medicin är evidensbaserad och ofarlig".

Någon annan anser att den antroposofiska medicinen är en "blandning mellan kloka tankar och rent flum". Ytterligare någon vill ha länktips som stödjer Rydells påstående om "gammal kunskap om våra kroppar som gått förlorad". Någon ångrar att den röstat på miljöpartiet. Av de 30 inläggen finns inte någon som ger Jessica Rydell stöd.

Ångrar du att du skrev som du gjorde?

- Inte ångrar direkt. Jag får väl bli ännu mer noggrann med hur jag uttrycker mig. Jag har ju aldrig menat att jag ansluter mig till den antroposofiska läran eller att jag förespråkar antroposofisk medicin.

Så vad menar du då?

- Det handlar om patienter med kroniska smärttillstånd och fibromyalgi som vi inom den vanliga sjukvården är dåliga på att behandla och som man behandlat på Vidarkliniken med goda resultat.

Patienterna ska enligt Jessica Rydell erbjudas alternativa behandlingsformer men ha kvar den medicin som skolsjukvården ordinerat.

- Jag tror att eurytmi till exempel mycket väl kan fungera för den här gruppen.

Lämpligt för kvinnor?

Du skriver också att de alternativa behandlingarna ska vara särskilt lämpade för kvinnor. Hur tänker du då?

- Det forskas nästan ingenting på kvinnor när det gäller läkemedel eftersom våra kroppar är mer komplicerade än männens. Därför är kunskapen om kvinnors hälsa mindre.

Du skriver att ni inom majoriteten är överens om detta med grön sjukvård. Har du stöd för dina tankar hos S och V?

- Ja, vi jobbar i alla fall för att få ett avtal med Vidarkliniken. Fem andra landsting som tillsammans motsvarar 50 procent av Sveriges befolkning har redan ett sånt avtal. Jag tycker att det talar emot att det skulle vara flum.

 

Fakta

 

Eurytmi

Den terapeutiska eurytmin, läkeeurytmin, grundar sig på en medicinsk helhetssyn som inbegriper både organisk och psykiatrisk ansats ur ett antroposofiskt synsätt. Man kan därför ordineras läkeeurytmiska rörelseövningar både mot fysiska och mot rent psykiska olägenheter.

 

Antroposofi

Antroposofi är en andlig filosofi som har sina rötter i den österrikiske filosofen Rudolf Steiners humanistiska forskning.Ordet kommer från grekiskan och betyder mänsklig visdom. Inom antroposofin integreras den naturvetenskapliga världsbilden med en andligt orienterad vetenskap.

 

Vidarkliniken

Att Vidarkliniken är en antroposofisk verksamhet, märks bland annat på att man använder biodynamiska och ekologiska produkter. Med hjälp av arkitektur och färgsättning skapas en harmonisk miljö. Vidarkliniken erbjuder fysikaliska och konstnärliga terapier. Grundtanken inom antroposofin är att människan utgör en helhet av kropp, själ och ande och att man genom att ta hänsyn till hela människan främjar läkning och välmående.

Källor: Vidarkliniken och Wikipedia

Agneta Adeen
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Inför kommunvalet – Elisabeth Wanneby (MP)

"Vi har varit emot Circle Resort"

OSKARSHAMN

Kontakta nyhetsredaktionen i Oskarshamn

 Telefon: 0491- 78 41 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0491- 843 49

 Besöksadress: Östra Torggatan 11

 Postadress: Box 4, 572 21 Oskarshamn

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
Grafik  Läs även
Till Östran >>

Till Ostran.se
annonsutrymme