(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

30 miljoner på fickan?

Misterhults säteri säljs

Karolinerstil. De byggnader man ser i dag uppfördes av Åke Hammarskjöld 1740 i senkarolinsk stil.

Foto: Torbjörn Byman
Oskarshamn Publicerad 110928 09:22 Uppdaterad 140614 21:32

Runt 1500 nämns två kronohemman. Stora och Lilla Misterhult, två gårdar som gav Misterhult dess hamn under medeltiden. På 1740-talet lät dåvarande ägaren, Åke Hammarskjöld, bygga Misterhults säteri, vars byggnader står kvar än i dag. Nu är hela säteriet till salu.

– Intressenter har redan hört av sig, men vi är bara i början av försäljningsprocessen, berättar Per Wahl, mäklare hos Linköpings-företaget Areal.

– Vi har börjat med prospektet som en ”aptitretare”. De som är intresserade får höra av sig. Först i tredje skedet börjar vi med visningar, men de blir inte allmänna utan bara för dem som är riktigt intresserade av fastigheten.

”Finns alltid många idéer”

– Misterhults säteri är fantastiskt välbevarat och välskött. Det har nämnts ett pris runt 30 miljoner kronor, men vi lämnar det öppet och låter marknaden bestämma.

– Jag tycker det är spännande, det finns alltid idéer kring ett objekt som det här och det dyker upp nya människor som är intresserade.

Den som slutligen köper den anrika gården får på köpet en ägarhistoria som är spännande nog i sig.

Systern ärvde allt

Stora Misterhult gavs i förläning till krigaren Per Mikaelsson år 1607 av Karl XI. Mikaelsson adlades 1610 och fick då namnet Hammarskjöld. 1627 köpte han även Lilla Misterhult och alltihop gjordes till en sätesgård där Mikaelssons arvingar sedan satt i 200 år. När Per Hammarskjöld gick ur tiden tog äldste sonen Lorentz över. Fast han massakrerades av danskarna i Skåne 1676 och systern Vendela Hammarskjöld ärvde allt. Hon lär ha varit ett manhaftigt fruntimmer...

Hon råkade bli ägare strax innan Karl XI:s reduktion och så gott som alla egendomar drogs tillbaka till Kronan. Hon lyckades dock så småningom vinna tillbaka Tuna, Virbo och Misterhults säterier och fick ovanpå det besittningsrätt på livstid av en rad hemman.

I mitten av 1700-talet kom så Åke Hammarskjöld som lät uppföra de nuvarande byggnaderna på säteriet och dessutom utökade ägorna med bland annat Solstad och Mörtfors. 1918 köptes godset av AB Nässjö-Misterhult, 1929 av baron von Gemp från Berlin och 1945 köptes godset av konsul Magnus Wiberg från Malmö. Vem som blir ny ägare återstår att se.

 

Fakta / Misterhults Säteri

Misterhults Säteri ligger mellan Västervik och Oskarshamn.

Egendomen omfattar totalt 340 hektar varav 277 hektar skogsmark och 42 hektar inägomark.

Säteriets Corps de logi uppfördes under 1740-talet i senkarolinsk byggnadsstil.

Tillsammans med de två flygelbyggnaderna och den mäktiga gårdsportalen med kubiska fataburer ramar de in gårdsplanen som en sluten förgård, en så kallad cour d´honneur.

Torbjörn Byman
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

OSKARSHAMN

Kontakta nyhetsredaktionen i Oskarshamn

 Telefon: 0491- 78 41 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0491- 843 49

 Besöksadress: Östra Torggatan 11

 Postadress: Box 4, 572 21 Oskarshamn

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
Grafik  Läs även
Till Östran >>

Till Ostran.se
annonsutrymme