(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Storbolagen kan stå fria vid ett kärnkraftshaveri

Dyra konsekvenser. Enligt rådande regler ska kärnkraftverken ha ansvarsförsäkring på 12 miljarder kronor. Men lärdomar från olyckan vid Fukushima pekar på betydligt högre kostnader om en olycka skulle inträffa. Foto: Mattias Rubin

Dyra konsekvenser. Enligt rådande regler ska kärnkraftverken ha ansvarsförsäkring på 12 miljarder kronor. Men lärdomar från olyckan vid Fukushima pekar på betydligt högre kostnader om en olycka skulle inträffa. Foto: Mattias Rubin

Oskarshamn Publicerad 130402 06:01 Uppdaterad 140614 21:16

Reglerna är otydliga om vem som har det egentliga ekonomiska ansvaret vid en kärnkraftsolycka. Meningarna går också isär om försäkringsbeloppen är tillräckliga i proportion till skadorna som ett haveri på ett kärnkraftverk kan orsaka.

När nya regler infördes 2010 då Sverige godkände Pariskonventionen för kärnkraft fyrdubblades ägarnas ansvar. Tidigare behövdes en ansvarsförsäkring på 3 miljarder kronor. Samtidigt har riksdagen klubbat igenom en ny lag om atomansvar som tidigast nästa år kan ersätta den gamla lagen från 1968. Men det stora ansvaret kan fortfarande landa på driftbolagen och i värsta fall på skattebetalarna. Det är i huvudsak olyckans kostnader som avgör var ansvaret landar.

Ekonomiskt ansvar

Eon-koncernen som är huvudägare till OKG, som driver Oskarshamns kärnkraftverk, är beredda på att få ett större ekonomiskt ansvar om en olycka skulle inträffa. Generellt anser dock Eon att de tar ett tillräckligt ansvar förklarar Torbjörn Larsson, kommunikationschef vid Eon kärnkraft.

– Som ägare och enligt Pariskonventionen för kärnkraft har vi tecknat en ansvarsförsäkring på 12 miljarder kronor. Det regleras tillräckligt tydligt i det nya fördraget. Vi väntar på att fler länder ska skriva under, säger Torbjörn Larsson.

Hur långt sträcker sig Eon:s ansvar?

– Till 12 miljarder kronor, staten garanterar ytterligare 3 miljarder om det inte skulle räcka.

– En del länder har själva valt att införa tuffare försäkringskrav. Vi tror att Pariskonventionen är tillräcklig, säger Torbjörn Larsson.

Enligt Torbjörn Larsson vore det olyckligt om det ekonomiska ansvaret blev större.

– Med tanke på hur premiekostnaden för en sådan försäkring skulle stiga vore det omöjligt att i fortsättningen driva kärnkraftverk, säger Torbjörn Larsson.

Men Tomas Isenstam, jurist vid Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, är bekymrad över just ansvarsfördelningen.

– Det handlar om ett stort samhällsansvar och obegränsat ansvar låter väldigt betryggande, men skrapar man lite på ytan är ansvaret tvärtom begränsat, precis som OKG:s pengar, säger Tomas Isenstam.

Han skulle vilja se en utredning om det skulle gå att ge bolag inom kärnteknisk verksamhet och de ägande koncernerna större ansvar.

(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Inför kommunvalet – Elisabeth Wanneby (MP)

"Vi har varit emot Circle Resort"

OSKARSHAMN

Kontakta nyhetsredaktionen i Oskarshamn

 Telefon: 0491- 78 41 10

 Sms/mms: Numret som gäller från din mobil är 720 80. Skriv OS (både stora och små bokstäver fungerar), mellanslag och din text. Om du mms:ar måste du minst skriva texten OS annars kommer inte bilden/filmen till rätt adress.

 Fax: 0491- 843 49

 Besöksadress: Östra Torggatan 11

 Postadress: Box 4, 572 21 Oskarshamn

Skicka e-post och nyhetstips

Grafik
Grafik  Läs även
Till Östran >>

Till Ostran.se
annonsutrymme