(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Yankho fyller 30 till helgen

I februari förra året åkte Yankho Kamwendo till Malawi för att spela in en dokumentär. Landet är hårt drabbat av hiv och aids och är enormt fattigt. "Tar man bort distansen, som finns mellan människor i världen, tror jag att vi kommer att kunna göra stora förändringar", säger Yankho.

Foto: Mattias Ekstig
Släkt & Vänner Publicerad 081029 09:33 Uppdaterad 081029 09:33

Pjäsen visas framför allt i skolorna och handlar om mobbning, förtryck och utanförskap. Yankho spelar en av huvudpersonerna, Paul, som flyttat från landet in till stan och bor på en internatskola. Här blir han först mobbad av andra elever, men blir till slut själv något av en värsting.

- Jag brukar beskriva den med - Äta eller ätas. Kidsen är med på noterna. Det är ju inget riktigt slut på pjäsen så det finns mycket att diskutera i klassrummet efteråt, förklarar Yankho Kamwendo.

Rollen som Paul fick han efter att regissören Lars Melin sett honom i tv-serien Leende guldbruna ögon och Bolibompa.

Förställningen turnerar genom hela landet, med början i Norrbotten, och pågår fram till jul. Vad som händer sedan vet han inte riktigt.

- Jag är dålig på att ha framförhållning. Man kan säga att jag lever i nuet, men jag är öppen för förslag.

Dokumentär om Malawi

Lite arbete väntar dock med den dokumentär om Malawi som han, Malin Gärtner och Mela Tesfazion jobbat med sedan början av året.

Filmen handlar om en familj bestående av fem pojkar som förlorat sina föräldrar i aids. Och Yankho säger att han kommer att åka tillbaka för att se hur det går för bröderna.

- Det var en stark upplevelse att vara där. Och det känns bra att vi gjorde det trots att vi varken hade särskilt mycket pengar eller erfarenhet.

Att det blev Malawi, som är ett av Afrikas fattigaste länder, var Yankhos idé. Hans pappa, Francis, kommer härifrån och här finns många släktingar kvar.

- Jag har varit där förut, men det är nog tolv år sedan. Men det var som om inget har hänt. Det var öppna famnen, sen sa de "kom lite oftare".

Stolt och glad

Nu väntar som sagt det sista arbetet med filmen innan den är klar att visas. Och förutom att Yankho känner sig stolt och glad över att ha lyckats genomföra sin idé, har han fått se baksidan av hur hiv och aids kan slå mot människor i fattiga länder.

- Bland annat ser man tydligt hur de stora organisationer, Röda Korset, Unicef med flera, verkligen behövs. Vilken nytta de faktiskt gör.

- Sen är det klart när vi har träffat den här familjen så finns det ett personligt engagemang och jag tror att det är nyckeln - att man känner att man bryr sig om de här människorna som om det vore mina barn eller min farfar eller farmor.

 

Personligt/Yankho Kamwendo

Fyller : 30 år den 1 november 2008

Bor : I Hammarbyhöjden i Stockholm.

Familj : Flickvän, mamma Kitty, pappa Francis och lillasyster Thoko.

Aktuell : Spelar Paul i Riksteaterns turnépjäs Elddopet.

Karriär i korthet: Har spelat med i Örebro-bandet Carnival som senare blev Northern Grand. Har gått Calle Flygares teaterskola. Hade en av rollerna i ungdomsfilmen Festival. Programledare på Bolibompa och TV-skeppet. Spelade Lennart i tv-serien Leende guldbruna ögon. Har dokumentärfilmat i Malawi.

Om att fylla 30 : "Det känns ok. Jag fortfarande får visa legget på Systembolaget, så jag är inte alls oroad."

Lena Wreede/TT Spektra
(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Grafik
Grafik  Läs även
Till Östran >>

Till Ostran.se
annonsutrymme